IKLAN: Tawaran Menarik UNTUK PENGUNJUNG BLOG INI

IKLAN: Tawaran Menarik UNTUK PENGUNJUNG BLOG INI
TUKARKAN SIMKAD PREPAID ANDA KE SIMKAD PREPAID TONE EXCEL. DENGAN MODAL SERENDAH RM95.40 ANDA AKAN DIBERI SIMKAD PERCUMA DAN KREDIT RM30. Nak tahu APA KELEBIHANNYA? ANTARANYA: Jika anda topup RM30, anda akan dapat kredit/airtime sebanyak RM30 dan tambahan data internet sebanyak 1.5 GB untuk selama 15 hari percuma. Jika anda topup RM50, anda akan dapat kredit/air time sebanyak RM50, tambahan data internet sebanyak 2.5 GB dan 100 minit panggilan percuma kesemua rangkaian., TAKAFUL PERCUMA RM50,000. KLIK LINK DIATAS

Shortnote kuliah ustaz azhar idrus...4 januari 2017...masjid lama durian burung..

๐ŸŽจ159.Shortnote Kuliah Maghrib Al Fadhil Ustaz Azhar Idrus (Bahasa Standard).

Ilmu Akhirat Dari Murobbi UAI.

Masjid Lama Kg Durian Burung Kuala Terengganu | 6 Rabiul Akhir/4 Januari 2017.
Kitab Persiapan Terpuji.

๐Ÿ‡..Mase sihat kite xzikir langsung..mase sakit xde harapan..jadi macam tu jugak dengan kite bace Al Quran..jadi kalau kite nak bace banyak mase sakit..jadi banyak buat amal mase sihat..sampai sakit bende sedap jadi xsedap..banyak bace Al Quran banyak..kite x..pagi2 bace surat khabar..lepas tu facebook..

๐Ÿ‡..Kite x..bace surat khabar..hari2 amal dari zaman mude..sampai 60ms..malam bace pulak..xsalah bace surat khabar..tapi sampai lupe Al Quran..surat khabar kate manusia..banyak penipu..Al Quran semua surah betul..

๐Ÿ‡..Barang pelawak tipu kite suke sangat bace surat khabar..hati dunia dah payah nak masuk barang akhirat..kite akhirat payah..xberat ke akhirat..



๐Ÿ‡..Jadi xsalah bace surat khabar..tapi kite dulukan yang benar..tande org yang benar suke pade yg benar..maka yang benar adelah ayat Al Quran..kisah firaun tengelam laut merah..benar..citer nabi muhammad benar..hati kite kotor sebab tu suke citer pelawak..tengok drama dari mude sampai ke tue..nenek nak tengok citer semalam..tarik cucu bubuh nenek depan tv..nenek nak mati esok karang..

๐Ÿ‡..Dalam dunia tue xkene pukul..dalam kubur tue kene pukul kalau xsembahyang..jangan main2 bab ni..nenek tv no 1..buka bace Al Quran..mampus dalam televsyen..jadi banyak bace Al quran mase sihat sokmo..

๐Ÿ‡..Al Quran,siape bace satu huruf die akan dapat 10..alifff lammm mimmm..dapat 30x..30 tu minima..kalau lebih Allah bayar sampai 2x ganda..kene molek 700x ganda..semua Allah bayar mahal..manusia xboleh buat gande 10..bankrup company..kaye kerajaan Allah..

๐Ÿ‡..Padahal terang dah..habis drama die tulis..drama ni rekaan semate mate..xde kene hidup dengan yang mati..kate dah..tapi Al Quran bukan rekaan..semua citer benar..drama molek tulis bahase terengganu belakang sekali..drama ni pelawok belake..mung semua kene tipu belake..baru molek tulis macam tu..

๐Ÿ‡..Kite xminat Al Quran..kite minat vcd hantu la..hantu cine hantu kopek..balik tengok citer cucuk separuh nak kencing xberani..sebab takut..mak xde..gi mekah..padahal hantu tu orang je..bukan hantu sungguh..jadi mu tengok jadi takut bodoh ah..pasal orang..kalau penipu kite percaye..sebab kite bapak penipu dah..sebab tu kite undi kalau sokmo dah..kite bapak penipu..

๐Ÿ‡..Kan ade buku kisah org soleh meniggal dunia..kisah wali Allah mase die mati macam mane..kite xbeli kedai kitab..

๐Ÿ‡..Kite duduk kate macam tu..aduhh sakit nye..aduhh..bukan haram..xmolek..tukar lah kate..subhanallah..alhamdulillah..ade pahala..tengok ah hospital besar arr x duduk zikir..xde..ade usta mengajar kitab xde..ade tok guru datang betulkan tajwid..xde boh..

๐Ÿ‡..Org sakit buat muke masam makruh..dah sabar ah mak long weh sakit..muke masam sangat macam tu...bile nak senyum je..mase nak balik beri sen rm100..baru senyum..eh maklong..molek tolak maklong tepi hospital tingkat atas..

๐Ÿ‡..Ayah mati sabar la..mak mati sabar la..adat kate org sakit mati..mati x kite tue dan mude..kene molek org mude mati..dah mati accident..naik moto..cume sakit ni tokki mati dulu banyaknye..macam kite syg ape pun kite tinggal dunia..sebab tu panggil meninggal dunia..

๐Ÿ‡..Roh org beriman naik ke langit..xkire mung org bukit payung ke manir ke..jasad duduk bumi..kite panggil meninggal dunia..sayang nye anak..kene molek anak mati dulu..sebab tu lah kite sayang lah Allah dan Rasul..sebab Allah dan Rasul kite xcerai..

๐Ÿ‡..Kalau ayah mati sabar..kalau abg mati dulu sabar..suami mati dulu sabar..yang molek ayang mati dulu..neh..molek org perempuan mati dulu..sebab suami boleh gi kubur sokmo...4x sebentar gi..org perempuan xgalak gi sokmo kubur..lelaki boleh doa ke bini mati dah..bini baru duduk batu nisan belah tu..hehe..

๐Ÿ‡..Yang haram kalau nenek kite mati kite menangis jerit mcm orang kapir..dose besar..Allah melaknat orang yang meratap kematian..bile ade laknat tu dose besar..jangan jerit jangan melolong..menangis macam biase..boleh..

๐Ÿ‡..Orang yang menangis ketike kematian tempat die di api nerake bagi yg meratap..yg meraung raung maksud nye..mengangkat suare seperti adab jahiliyyah..mengalir air mata adelah fitrah manusia..

๐Ÿ‡..Org yang meratap kematian..die nerake nanti dia akan cakar muke die dengan kuku sampai keluar isi daging..jadi nak menangis biase2 boleh..

๐Ÿ‡..Kite sabar ni maksud die kite xmarah Allah amik anak kite..sabar ni die dapat pahala besar..pahala tu die boleh memberatkan timbangan di akhirat nanti..sabar ni mase mane?..pade ketika berlaku kematian..hari berlaku dah..bukan sabar anak mati 16 tahun dah..jadi sabar mase ditimpe musibah dah tu..

๐Ÿ‡..Sekarang ni ayah mati mak mati anak berbalah..sebab ape?..sebab harte..harte jangan main..bab kenduri semua bersaudara..peluk tangan cium..kalau bab  pusaka membujur lalu menikam patah..duit jangan main..bapak saudare tikam anak saudare..jangan cakap kite ni org molek..kite xde masalah kite wara' kite jangan cakap macam tu..mabuk todi..

๐Ÿ‡..Mase mak sakit..xnak jage mak..mak berok pakai pampers..abg ngah xboleh jage xboleh sebab alahan..kakak long xboleh..kite keje xboleh..tu lah anak2 beruk belake..kalau ade macam tu..anak suweyyy..mak die nak beranak mung sampai nak mati..ape salah jage mak..xboleh bele..anak beruk..anak beruk pun pakai mayvi..rambut tercacak..

๐Ÿ‡..Brokkkk tahu mak ade duit dalam tabung haji 400 ribu sibuk nak jage mak..eh binatang..bile jage mak nak tukar name nak buat beli ubat..kene jage 3 minggu..mak mati..name kedua ikut undang2 dunia..boleh ke die name kedua..owoh kenduri besar..org baik sangat..makan haram amik duit tu..duit ni iblis..ade dalam badan gagah terus dengan duit..duit jangan main..xde duit jalan lembek terus..cube ade suit 73 ribu dalam poket..jalan mendongak boh..

๐Ÿ‡..Jangan bantah la arahan ibu bapak..ikut je die suruh..kalau ayah xsembahyang kite pesan la ke ayah..same jugak kes anak..ibu bapak kene pesan ke anak.setiap berkuase mesti pesan anak bawah..x menteri besar lagi besar tanggungjawab kene pesan ke rakyat..kene sembahyang..kene tutup aurat..jangan judi..semua tu akan ditanye di kubur..soalan nye banyak..

๐Ÿ‡..Kite jadi bos sombong dah..bos nak mintak maaf dengan pekerje payah ah..kite patut jadi pemimpin kene mintak maaf pade rakyat..sebab kite banyak dose..jadi banyak mintak maaf la..

๐Ÿ•‹๐Ÿ•‹๐Ÿ•‹Sesi Soal Jawab๐Ÿ•‹๐Ÿ•‹๐Ÿ•‹

✍..Mempertahan diri ni sunat kite belajar..yang kate wajib belajar bile arahan dari pemimpin untuk perang..kalau kite belajar pertahan diri saje sunat..untuk mahir kan diri..disukai oleh syara'..mudah kite belajar gune senjata jugak disuruh syara'..sebab ramai xreti gune senjata bile perang..

✍..Nabi ni die dengan akhlak..musuh islam pade zaman nabi pade zaman yg same..abu lahab gune duit..ugut kedai beri duit..dapat bantuan benih kurma..nabi xmain dengan duit..nabi dengan akhlak yang baik didekati ramai..jadi kite muke banyak senyum..jangan muke harimau akar..sebab tu banyak sedekah senyum..ni x muke dah la huduh..kadang2 pakai jubah..pakai kopiah..muke sebek..yg mat rempit lutut calar..die senyum ke org...betul kate nabi..akhir zaman org jahil tolong agame..ni geng masjid jumpe puak die beri salam..dah macam mane org nak dekat kite..

✍..Dalam syurge ape bende mu nak boleh  belake..ape bende mung nak masuk dalam hati terus..kite tengok ayam kite rase nak makan atau kite nak rase ape..kene molek ayam kate mu nak 3 rase ke..golek ke..jadi terus..bukan mu kene sembelih..tengok ikan pauh..terus singgang..kite makan kahak jadi tulang..tulang tu susun balik jadi burung balik..hebat ooo syurge..syurge xde kenyang..xde lapar..kite gembire je di syurge..lapar ni bende kurang..kurang xde di syurge..tengok raje ah sekarang ni die makan nak seronok2..bukan kelaparan..apetah lagi ilmu di syurge..mu tahu belake..

✍..Ubat kurap die ade alcohol boleh gune..ni muslimat tanye..marah ah tu muslimat..sabar la mung nak dengar..jadi ubat kurap ade alcohol 1% boleh gune ah..memang dah org perempuan memang banyak kurap..pandangan ulamak kedua dua kate harus gune..cume nak sembahyang wajib kene bersih..harus gune pade tubuh sebab untuk berubat..pendapat kedua xperlu bersih doh..sebab dimaaf pade syara'..

✍..Die gi cambodia..die gi angkor wat..ade berhala..Boleh x gi?..ulamak kate tidak haram kite masuk rumah ibadat org kafir..sembahyang dalam gereje tetap sah..perbuatan tu makruh..cume masuk rumah ibadat org kafir mintak berlindung Allah dari syirik..kedua kite kene anggap semua ni batil saje..ketige..jangan buat ibadat agame sesat ni..nak bergambar xde masalah..jangan buat ritual2..macam gi kat pyramid..

✍..Kite kubur imam syafie xgi..gi kat pyramid xgi..gi dulu tempat ade kelebihan..air sg nil tu kite gi sunat kite mandi..ade kebaikan..ade berkat..kite xgi..buat xkisah..air jordan sg mati..laut mati..makruh kite mandi..sebab air tu dilaknat oleh Allah..berebut ayah haji gi mandi..dah bodoh..yg ade kelebihan kite xgi..yg Allah laknat air suwey mu buat mandi pulak..bawak balik laut mati basuh kepala cucu..

✍..Jimat ni kite x boros dalam perbelanjaan..kedekut ni kite xsedekah..membazir je hidup kite..

✍..Majikan kate kenape berhenti tempat dulu kite bgtaw gaji murah..padahal sebab pribadi..jangan tipu bos..kate lah dengan benar sebab masalah pribadi..

✍..Kite mengaji nak ikut lagu sudais lenggok sudais xde masalah..qiraat kite hafass..bace ikut dengan hias dengan lagu arab tu sunat..nabi suruh..kami ni xsuke org xlagu Al Quran..bace betul dah..sunat buat lagu..sunat je bukan wajib..lagu sudais..bukan bacaan sudaiss..

✍..Bile sebut kite berhutang no 1 niat kite nak bayar hutang..baru jadi harus..asal makruh..niat nak membayar dan keperluan jadi harus..ade tu niat xnak bayar hutang..mase amik tu hutang haram dah..jadi doa nak bayar hutang org die jadi mudah..niat tu penting..

✍..Perbuatan tu haram..suami jimak bini bayang org lain..bayang artis..dah bini sy hitam ustaz..jadi solution die tutup api..

✍..Boleh x kahwin 4 sekaligus?..ni baru soalan..jawab die xboleh kalau xde orang nak ke mung..

✍..Keje laut keje jauh..keje fardhu kifayah..untuk maslahat kebaikan org ramai..jadi die buat 2 minggu atau 3minggu untuk jimat tambang chopper..minyak helikopter..minyak gred a..barang malaysia..bukan minyak kete tu..minyak qatar..minyak uae yg kete kite gune..untung berbilion billion..naik harge minyak..yang xboleh kite sengaja nak amik shift xnak sembahyang jumaat lame..tu xboleh..

✍..Kalau sebut selawat semua same je..siape selawat ke aku sekali..Allah selawat 10x ke kite..maknenye Allah beri keampunan kite 10x..banyakkan selawat..ALLAHUMMASOLLI ALA MUHAMMAD..

✍..kite ni kite kalau xgi tempat iran tu kite tahu x ape berlaku sane..tok guru gi persidangan ulamak ahli sunnah wal jamaah..bukan gi baiah dengan syiah..kite x gi..lepas tu buat andaian..gi la tanye tok guru..bile xsetuju..mu gi tnye..ni x..buat fitnah macam2 ke tok guru..kene tanye ah..lagi lah senang..bukan najib payah nak jumpe..mung bangun je tanye soalan..lepas kuliah tok guru..dah kate hebat sangat ustaz..

✍..Bile kite jahil mudah jadi kufur..ramai org islam murtad sebab ramai jahil..dan ramai masuk islam dari kristian adelah org yang kaji Al quran..kaji islam..cendiakawan..jadi kite jangan kite jahil..

✍..Duduk tahiyyat akhir macam tahiyyat awal xwajib..sah sembahyang ni bukan rukun..cume afdhol dudul iftiraj macam tahiyyat akhir..

✍..Mase sujud kite lari dari khilaf..lipat lah kaki..ikut je kate ulamak..mudah je..jangan tidak lipat kaki..

✍..Bini jadi imam mase jemaah..laki2 xsah jadi makmum..suami die..kalau suami tu duduk belakang niat imam..duduk depan bini niat makmum sembahyang tu sah..tapi bida'ah..

✍..Menyuka hati mak bapak disuruh syara'..org perempuan sunat lakukan hari jumaat..sunat bersih diri..mandi sunat..kemudian potong kuku..bace surah al kahfi dan banyak kan selawat..

✍..Kite tido dengan bini kite..tapi xjimak..wajib x mandi?..jawab die wajib mandi jika keluar mani..xsah kite tido dengan bini..kalau mu naik moto keluar mani pun wajib kene mandi wajib..tengok road block bercucuran keluar air mani..jemmmmm..

⚪๐ŸŽพ⚪๐ŸŽพ⚪๐ŸŽพ⚪๐ŸŽพ⚪๐ŸŽพ⚪๐ŸŽพ

Alhamdulillah, selesai sudah kuliah pada malam ini. Syukran jazilan kepada semua yg membaca. Semoga kita dapat sebarkan ibrah :)

Kita tutup kuliah dengan tasbih kafarah dan suratul asr.

‎ุณُุจْุญَุงู†َูƒَ ุงู„ู„َّู‡ู€ُู…َّ ูˆَุจِุญَู…ْุฏِูƒَ ุฃَุดْู‡ู€َุฏُ ุฃَู†ْ ู„ุงَ ุฅِู„ٰู‡َ ุฅِู„ุงَّ ุฃَู†ْุชَ ุฃَุณْุชَุบْูِุฑُูƒَ ูˆَุฃَุชُูˆْุจُ ุฅِู„َูŠْูƒَ.

‎ูˆَุงู„ْุนَุตْุฑِ. ุฅِู†َّ ุงู„ุฅِู†ุณَٰู†َ ู„َูِู‰ ุฎُุณْุฑٍ. ุฅِู„ุงَّ ุงู„َّุฐِูŠู†َ ุกَุงู…َู†ُูˆุงْ ูˆَุนَู…ِู„ُูˆุงْ ุงู„ุตَّٰู„ِุญَٰุชِ ูˆَุชَูˆَุงุตَูˆْุง ุจِุงู„ْุญَู‚ِّ ูˆَุชَูˆَุง ุตَูˆْุง ุจِุงู„ุตَّุจْุฑِ.

Allahumma solli ala Muhammad wa'ala alihi Muhammad

Sayyidina Wasilah bin Asqa' meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Sesiapa yang menuntut ilmu dan dia dapat menghasilkan ilmu itu maka dia akan mendapat dua ganjaran. Sedangkan sesiapa yang menuntut ilmu tetapi dia tidak dapat menghasilkannya maka dia akan mendapat satu ganjaran."
(Tabarani: Majma 'uz-Zawa'id)

๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

(Tatabahasa asal shortnote ini adalah didalam bahasa Terengganuu maka saya ubah kepada bahasa Kuala Lumpur..Minta maaf jikalau ada kesilapan dan kesalahan didalam catatan) -Muhammad Nizwan-

Diizinkan share oleh Abg Shark (Amir Irsyaduddin Sazali)

*Creadit:Abg Shark dan Abg Moon*
*Group:Saham Akhirat Shark*

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Mung Tanye, UAI JAWAB

LANGSUNG DARI MEKAH(JIKA TIDAK BOLEH LOAD,SILA REFRESH PAGE)

LANGSUNG DARI MEKAH.sila klik disini xxxxx

Dapatkan Domain dan Hosting Termurah di Malaysia

Malaysia Web Hosting

GUNALAH PAYPAL UTK BISNES ANDA

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

USTAZ AZHAR DI FACEBOOK

CERAMAH DAN KULIAH TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ

Langgan Sekarang:

Senarai Pengedar VCD Yang Sah

Che Mohd : Kuala Terengganu : 019 927 4186/017 910 0958
Tg Yong : Kuala Terengganu : 013 950 4919
Nazri : Losong : 019 925 6156
Abd Rahim : Batu 6 : 017 966 0266
Ju : Kuala Ibai : 019 991 5568
Ahmad Jefri : Dungun : 013 980 7076
Mohd Zahariza : Kemaman : 019 989 2325
Rosli Ngah : Pasir Puteh : 013 989 8867
Rashid Ismail : Kelantan : 017 930 0470
Haji Man : Kelantan : 012 908 3958
Zam Abd Wahab : Endau/Mersing : 016 776 8789
Hj Hashim : Kuantan : 019 982 4009
Annuar : Temerloh : 019 931 6843
Khairul Azha : Melaka : 019 245 7253
Jafry : Johor : 013 755 6016
Aizat : Kedah : 019 512 1064