IKLAN: Tawaran Menarik UNTUK PENGUNJUNG BLOG INI

IKLAN: Tawaran Menarik UNTUK PENGUNJUNG BLOG INI
TUKARKAN SIMKAD PREPAID ANDA KE SIMKAD PREPAID TONE EXCEL. DENGAN MODAL SERENDAH RM95.40 ANDA AKAN DIBERI SIMKAD PERCUMA DAN KREDIT RM30. Nak tahu APA KELEBIHANNYA? ANTARANYA: Jika anda topup RM30, anda akan dapat kredit/airtime sebanyak RM30 dan tambahan data internet sebanyak 1.5 GB untuk selama 15 hari percuma. Jika anda topup RM50, anda akan dapat kredit/air time sebanyak RM50, tambahan data internet sebanyak 2.5 GB dan 100 minit panggilan percuma kesemua rangkaian., TAKAFUL PERCUMA RM50,000. KLIK LINK DIATAS

Shortnote kuliah ustaz azhar idrus 17 Mac 2017..masjid pulau ketam.ktrg

🎨199.Shortnote Kuliah Maghrib Al Fadhil Ustaz Azhar Idrus (Bahasa Standard).

💡:Ilmu Akhirat Dari Murobbi UAI.

🕌:Masjid Pulau Ketam Kuala Terengganu | Jumaat:18 Jamadil Akhir 1438H / 17 March 2017.
📖:Kitab Anak Kunci Syurga | Ms 97 yang ke 7 | Sifat Ujub.

◾..Kite kene belajar sifat buruk..kene belajar untuk kite lempar buang..ujub ni ape makne?..ia adelah sesorang yang merase diri lebih dari orang lain..lebih aku la dari orang kampung..ajib ni heran aku..kelas aku..tengok orang lah boh..gurau xpe..yg ni serius..tukang hasut siape lagi tan sri tan lah boh..

◾..Setan sumpah dah..aku nak hasut semua anak cucu cicit adam..yang hambeMu ikhlas je diex xboleh kacau..jadi ikhlas ni baju besi yang paling mahal..ikhlas dalam ibadat..bukan ikhlas cari duit..ade orang cakap keje kan ibadat..tapi biar lah bodoh macam lembu pun..

◾..Kite berase hebat..datang dengar 6.15 pm sampai masjid pulau ketam dah..tok imam gewang lagi petang..jadi setan hasut nafsu..kite tukang sanggup..jemmmm..cari mane tukang kuliah mu awal sekali...jangan layan lah..biar ke die je..khotir setan..lintasan hati..jangan layang ye..

◾..Mung ni jarang orang bang sedap macam mu azan..tok bilal..setan hasut tok bilal pulak..die xhasut no ekor..die hasut tok bilal lah..setan kan..phd kan..die bukan kelas ustaz..die taw x..mu sedap sekali bang azan jarang macam gi mu..kite kats ye dah..memang dah..jemmmm masuk pukat setan..

◾..Kalau kite mengaji sedap..lepas kite kate Allah beri..selamat lah tu kate macam tu..balik ke tuhan..selamat lah..ni x..mu bagus lah nak cari mane macam aku mengaji pondok 27 tahun..bile berase lebih..jemmmmm lah..



◾..Ade effect bile berase lebih simptom..die suke ajak org debat..simptom macam denggi..ade bitik merah..mengaji sikit je..tapi cakap macam ilmu banyak..ramai x sekarang ni?..tiap2 akhir zaman ni..1000 orang tu..sorang je ke syurge..nak bgtaw nisbah orang baik kurang di akhir zaman..ramai orang perangai huduh..muke comey..

◾..Sedang molek salam..solat tahadjud..rakaat ke 8..setan cucuh lah..nak cari mane org macam mung..sembahyang tahajud sokmo..kite kate hoo ye lah..balik awal..serban xbuang lagi..makan pade buah setan..orang sekarang ni..mengaji sekejap je di jordan..berase macam ulamak dah..hulur kitab..baris tunggang langgang..die berase macam hebat..

◾..Syeikh daud fathoni start mengaji umur 5 tahun..same macam syeikh idris marbawi..buat kamus..die mengaji saje 59 tahun..buat kitab bahrul mazi dan karang kitab 30 tahun..ribu guru..die duduk mesir..orang malaysia..jadi ulamak disane..kerajaan malaysia suruh bawak balik untuk cakap depan menteri..suruh die berucap..die kate sesungguhnye aku tidak mengetahui satu ilmu pun..kite baru phd je..kate imam mazhab 4 xpaham..lebih pade kaki dadah lagi..kite ditipu oleh setan..kite umur 50 tahun cari mukhadam..gigi jatuh satu set atas kitab..

◾..Kite tulis status di facebook je..berase macam ulamak dah..ade x tok guru pondok sibuk buat status facebook..xde..orang banyak ilmu..die diam..kite sembahyang tahajud 8 rakaat..makan dah pukat setan..setan kate aku umpan bilis makan dah..kalau aku umpan batu lambur..makan terus..mu tengok ikan tengiiri..kembung sekor umpan xmakan lagi..dah ikan sekolah..ikan mengaji..

◾..Rase rendah diri..rase kurang..rase rendah..tuhan angkat martabat die..jangan kite angkat name kite..imam syafie tinggal kite..lame dah..ratusan tahun dah..name beliau disebut lagi..kite xmati lagi..orang xsebut name dah..

◾..Imam ghazali..imam haramain..kitab ihya ulumuddin diterjemah didalam bahase jerman..dah tuhan angkat..namenye disebut lagi..kite mati tahun lepas..bini xsebut name dah..hari pertame menangis lah..hari ke ketige senyap lah..mate je merah..buat nasi goreng..tapi hari ke 5..jumpe buku bank..habis terus menangis..tu la mu org perempuan..jangan percaye walau menangis hingus macam belon..kene molek nikah pulak dengan orang lelaki yg mandi ayah tu lah..

◾..Langit 7 lapis milik Allah..segala planet hak Allah..binatang pokok laut..semua hak Allah beri pinjam..keter hak Allah..rumah hak Dia beri pinjam sekejap..anak hak Allah..sampai mase die amik balik..sebab tu kite kate innalillah..ade orang kelmarin boleh cakap.esok xboleh cakal dah..dah minor stroke..dah cakap tu pemberian Allah..bile ingat pemberian Dia beri..alhamdulillah..

◾..Kite ujub Allah boleh uji dengan sebab istidraj..tuhan makin tambah ilmu die..orang makin ramai dengar die mengajar..ade tu tuhan tarik pemberian Dia dengan percakapan..kelmarin boleh menyanyi..esok kene stroke..xboleh menyanyi dah..dah barang beri pinjam kan..

◾..Macam dulu kite gi libry..pinjam buku kan tulis name mung..dah buku jadi hak mung ke?..x....pinjam je..kalau rosak..ganti balik..macam manusia lah tanah tu pinjaman je..barang pinjam..bile mati..kene tukar pade waris die..tu semua akan ditanye barang pinjam nikmat Allah Taala..

◾..Mate beri pinjam..nyawe pinjam suku..kulit pinjam suku..setiap hal tu kene tanye satu2..nampak..hati pun akan ditanye..dulu mate cerah nampak belake..sekarang ni tudung salji xjumpe cari nampak..die nak selak tikar..Allah tarik balik..ni pipi diberi pinjam..mase nikah..lawa..sekarang ni kedut macam ikan pari..jadi banyak mane tuhan beri nikmat..mu bersyukurlah..

◾..Org kaye masuk syurge..sahabat nabi..orang kaye tapi masuk syurge..masuk bukan kerane kaye..kerane amal soleh..contoh abdul rahman bin auf..

◾..Sampai takabur..jemmm la..balik awal..saya cabar semua tok guru pondok berdebat dengan saya..hadddoooww..punah jahanam lah..bal ang ibnu ba'uro..die mengajar beribu ulamak..hafal kitab taurat..tulis dengan dakwat..botol saje 12 ribu biji..tu ulamak masuk nerake...dah ujub..masuk nerake..

◾..Allah tegur mase perang mase nak menang muslim sebab ramai tentere lupe Allah..last2 kalah sebab lupe Allah..jadi jangan putus asa dengan rahmat Allah Taala..jangan kate Allah xampun kite..orang putus asa..masuk nerake..Allah ikut sangkaan kite..jadi banyak dose..sangkelah Allah ampun kite..jadi sangke baik dengan Allah Taala..

◾..Kadang2 dengan sebab miskin..kite ingat Allah..kadang2 dengan sebab sakit..kite ingat Allah Taala..jadi muhasabah..

🍇🍇🍇..SESI SOAL JAWAB.. 🍇🍇🍇

◾1..Die xlipat jari kaki ketika sujud..pendapat muktamad wajib kite lipat jari kaki..kalau x..xsah..sekurang kurangnye satu jari..kalau 5 berlipat..sunat..sembahyang molek2..setengah orang kaki cokeng terus dok sentuh lantai...

◾2..Kanak2 belum baligh..xtanggung dose lagi..bile tanggung beban syara'..bile baligh..bukan dengan bersunat..wajib sembahyang bile baligh..bukan dengan bersunat..wajib puase bile baligh..bukan dengan bersunat..nabi kate tidak ditulis dose pahala dari 3 golongan..1..kanak2 tidak ditulis dose pahala sampai die baligh..baru wajib mayang..jadi anak2 umur 6 tahun sentuh orang tidak haram..kite xboleh sentuh umur 9 tahun kalau badan besar dah macam org dewase..kalau baligh xharam kite sentuh walau die kecik 3 inchi je..

◾3..Masalah saf sembahyang..die xkait dengan bersunat..die kait dengan baligh..dah muallaf masuk islam..xsunat lagi..xkan duduk belakang..

◾4..Syiah solat..jangan kite ikut..ahli sunnah yg xbetol pun jangan kite ikut..

◾5..Kite kahwin dengan duit haram..xde keberkatan walau niat yang baik..xjadi..bende yang haram..niat baik..tetap haram..air mineral..niat minum arak..bile minum..dose sebab memainkan hukum..kalau arak niat air zam2 tetap haram sebab ade haram halal campur..menang yg haram jugak..walau yg haram tu sedikit..tu keadahnye..

◾6..Mu nanak pulut 9 gantang..lepas tu bubuh taik lembu segantang..boleh makan x..xboleh lah boh..apetah lagi taik lembu 9 gantang..

◾7..Kalau kanak2 tu melawan islam...dalam perang..kite boleh tembak..die yg membunuh..kite boleh membalas..dalam islam peluru berpandu kite tembak tentere kafir saje..kalau die tembak org awam kite..kite boleh tembak org awam die..janji die buat dulu..kite start dulu..xboleh sebab Allah izin dah buat macam ni..

◾8..Bende yg xboleh dimakan..xboleh dijual..kalau sedikit..dimaafkan syara'..jadi nak masak biar ikhlas buat untuk beri sedap..

◾9..Bace yassin walau satu huruf je..besar bayaran diakhirat..walau mu sebut nunn je..besar ganjarannye..apetah lagi orang bace hari2 surah Al Quran..besarnye pahala..org dapat sikit pahala..masuk syurge..die paling sikit nak banding seluruh umat..nabi kate die ni tanah seluas yaman sampai ke syam Allah beri..dalam 4000km..die dapat istana dari emas..die dapat isteri umur 17tahun..70 orang..sweet seventeen..bayang lah besar tanah xkan jalan kaki..naik jet lah boh..tanah kite sekarang ni..tunduk je baru nampak tanah kite..bayang lah bidadari mude..padahal die paling miskin dalam syurge..bayang lah org besar sekali..keje dengan Allah..lumayan..yg dok rok cetong keje dengan kerajaan..makan cukup2 macam tu la..buat kerane Allah..

◾10..Mengambil cukai senang wenang ke org awam hukumnye haram..die nak amik cukai bile xde sumber ekonomi sebab..org islam kene zakat..orang kafir kene cukai..jizyah..ni orang berniage online..kene cukai..kerajaan zalim..

◾11..Perempuan yang straight keluar dari haid 15 hari..jadi hari ke 16 wajib mandi..darah istihadah dah..jadi bab daromah keputihan keluar sesuatu meleleh keluar time solat..jawapan dalam mazhab syafie..jika keputihan datang dari dalam faraj..batal wudhu dan die najis..kalau die dari pintu faraj..meleleh..xbatal wudhu..tu huraian die..

◾12..Orang haji pakai gelang..orang askar pakai gelang besi harus pade syara' untuk maslahat..kalau org lelaki pakai gelang untuk melawa diri hukumnye kene laknat oleh Allah Taala..tu zinnah..sebab tu perhiasan perempuan..nak smart..pakai baju smart2..rambut belah..nabi xlarang tu kan..

◾13..Tengah2 solat subuh..tibe2 azan..nak buat macam mane?...mu sembahyang tadi masuk waktu x lagi?..kalau masuk waktu dah..sah sembahyang mung..kalau mu sembahyang xmasuk waktu lagi..xsah sembahyang mung..kene sembahyang semula..

◾14..Ade org die sembahyang..lepas tu bang..die berenti..jangan berenti..teruskan sembahyang sebab sembahyang tu boleh jadi ganti qodho ataupun solat sunat..jangan berenti bodoh..

◾15..Amik duit ibu bapak tanpe izin..hukum tetap mencuri dan berdose walau mung nak sedekah..jadi kene mintak izin..walau duit kakak mung..cume bab hukum hudud..ade tasyabuh dengan waris..hukum faraid..xkene hukum potong tangan..

◾16..Sembelih ayam dengan mesin..xsah kalau mesin yang sebelah..kalau kite yang sembelih gune mesin baru..sah..kalau x..jadi bangkai belake..sebab tu kene mengaji..xpaham..tanye ye..boleh hurai lagi..

◾17..Ayah kite..kite nak bayar zakat ke ayah kite..boleh dengan izin ayah kite..kite bgtaw ayah kite..saya nak bayar zakat ayah ye..ayah kate ok lah..baru sah bayar zakat fitrah..macam nak bayar anak org lain./kene mintak izin penjage die..izin waris die sebab waris berhak..macam bab solat mayat lah..kene izin waris..

◾18..Org perempuan haid xperlu qodho sembahyang..kalau puase kene ganti sebab agame memudahkan..org xberatkan org..

◾19..Beli barang mahal..mu mampu..boleh lah..jam die rm1500..gaji die rm30k..mu mampu..xpe lah..tidak membazir..takut xmampu..keje basuh pinggan je..gaji rm15 ya sehari..jadi membazir beli jam rm1500..

◾20..Die nak sayang2 ni lepas nikah..baru sedap..nak manje lagi buas sayangg lah..die itik..molek lah macam tu..nak manje..molek lepas nikah lah..

◾21..Sifat die 3 air mani..die kasat..keruh..terpancar memancut..air mazi..die licin..jernih dan meleleh..jadi tengok air mu ade keluar kasat x..ahhh x..die panggil karenah..jadi boleh beze..baru taw mandi wajib ke tidak perlu..

◾22..Rukun qouli ia kene bercakap..takbirihram..fatihah..selawat dan salam..semua wajib berlafaz..rukun feqli..perbuatan..macam rukuk..qiam..duduk..sujud..tu rukun feqli...

◾23..Laki bini cerai hidup..harte sepencarian macam ni...masing2 beli harte sekali mase duduk rumah tu sekali..ade org macam tu..same beli..laki beli katil..bini beli mesin basuh..jadi gilir beli..jadi bile cerai..kalau ade resit..die dapat hak die balik..kalau xde resit..tasamuh..berlebih kurang bagi dua..kalau suami saje beli..isteri xbeli..bile berlaku kematian..bini tukang masak..tukang basuh baju laki..tapi xbayar upah dengan pekerjaan tersebut die dapat harte sepencarian..yg xdapat harte sepencarian..bini dapat upah belake..jage suami belake dah..tu xdapat sepencarian..sebab org perempuan xwajib masak..xwajib basuh baju..orang perempuan kalau paham bab ni..buat resit claim pade suami..

◾24..Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda :

‎إِذَا صَلَّتِ الْمَرْأَةُ خَمْسَهَا، وَصَامَتْ شَهْرَهَا، وَحَفِظَتْ فَرْجَهَا، وَأَطَاعَتْ زَوْجَهَا، قِيْلَ لَهَا: ادْخُلِي الْجَنَّةَ مِنْ أَيِّ أَبْوَابِ الْجَنَّةِ شِئْتِ

“Apabila seorang wanita shalat lima waktu, puasa sebulan (Ramadhan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka dikatakan kepadanya: Masuklah engkau ke dalam surga dari pintu mana saja yang engkau sukai.” (HR. Ahmad 1/191, dishahihkan Asy-Syaikh Al Albani rahimahullah dalam Shahihul Jami’ no. 660, 661)

Hadis ni memang hadis betul..imam hanbali ade sebut hadis ni ade dalam kitab muhimmah..masalah imam al albani masalahnye tawaquh je..padehal org yg same..ade satu kitab perawi ni lemah..ade kitab lain perawi lain kuat..jadi hasil die taqrib hadis lemah..sekejap kate lain..sekejap kate lain..tu je citer die..tapi hadis ni betul..

◾25..Qoza ni berkisar makruh dan haram..kalau saje je tiru org kafir..haram..kalau xtiru..saje buta pesen macam tu..makruh..pesen budak sekarang ni..kozaq jugak..anak aku ade sekor..

◾26..Duit baby..kite beli keperluan baby..boleh..yang xboleh keperluan mak tu xboleh..kalau buat sambung roadtax..haram..wajib ganti..mak amik duit anak beli rantai..xboleh..kene ganti..kalau duit tu untuk anak tusyen besar lagi hukumnye./harus..ade jugak suami mati..mak amik duit pusake amik ke mak..dah anak kecik lagi..mane tahu ke hale..mak la ikut ane2...jahat..hehe..

⚪🎾⚪🎾⚪🎾⚪🎾⚪🎾⚪🎾

Alhamdulillah, selesai sudah kuliah pada malam ini. Syukran jazilan kepada semua yg membaca. Semoga kita dapat sebarkan ibrah :)

Kita tutup kuliah dengan tasbih kafarah dan suratul asr.

‎سُبْحَانَكَ اللَّهـُمَّ وَبِحَمْدِكَ أَشْهـَدُ أَنْ لاَ إِلٰهَ إِلاَّ أَنْتَ أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتُوْبُ إِلَيْكَ.

‎وَالْعَصْرِ. إِنَّ الإِنسَٰنَ لَفِى خُسْرٍ. إِلاَّ الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّٰلِحَٰتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَا صَوْا بِالصَّبْرِ.

Allahumma solli ala Muhammad wa'ala alihi Muhammad

Sayyidina Wasilah bin Asqa' meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Sesiapa yang menuntut ilmu dan dia dapat menghasilkan ilmu itu maka dia akan mendapat dua ganjaran. Sedangkan sesiapa yang menuntut ilmu tetapi dia tidak dapat menghasilkannya maka dia akan mendapat satu ganjaran."
(Tabarani: Majma 'uz-Zawa'id)

🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴

Diizinkan share oleh Abg Shark (Amir Irsyaduddin Sazali)

*Creadit:Abg Shark dan Abg Moon*
*Group:Saham Akhirat Shark*

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Mung Tanye, UAI JAWAB

LANGSUNG DARI MEKAH(JIKA TIDAK BOLEH LOAD,SILA REFRESH PAGE)

LANGSUNG DARI MEKAH.sila klik disini xxxxx

Dapatkan Domain dan Hosting Termurah di Malaysia

Malaysia Web Hosting

GUNALAH PAYPAL UTK BISNES ANDA

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

USTAZ AZHAR DI FACEBOOK

CERAMAH DAN KULIAH TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ

Langgan Sekarang:

Senarai Pengedar VCD Yang Sah

Che Mohd : Kuala Terengganu : 019 927 4186/017 910 0958
Tg Yong : Kuala Terengganu : 013 950 4919
Nazri : Losong : 019 925 6156
Abd Rahim : Batu 6 : 017 966 0266
Ju : Kuala Ibai : 019 991 5568
Ahmad Jefri : Dungun : 013 980 7076
Mohd Zahariza : Kemaman : 019 989 2325
Rosli Ngah : Pasir Puteh : 013 989 8867
Rashid Ismail : Kelantan : 017 930 0470
Haji Man : Kelantan : 012 908 3958
Zam Abd Wahab : Endau/Mersing : 016 776 8789
Hj Hashim : Kuantan : 019 982 4009
Annuar : Temerloh : 019 931 6843
Khairul Azha : Melaka : 019 245 7253
Jafry : Johor : 013 755 6016
Aizat : Kedah : 019 512 1064