IKLAN: Tawaran Menarik UNTUK PENGUNJUNG BLOG INI

IKLAN: Tawaran Menarik UNTUK PENGUNJUNG BLOG INI
TUKARKAN SIMKAD PREPAID ANDA KE SIMKAD PREPAID TONE EXCEL. DENGAN MODAL SERENDAH RM95.40 ANDA AKAN DIBERI SIMKAD PERCUMA DAN KREDIT RM30. Nak tahu APA KELEBIHANNYA? ANTARANYA: Jika anda topup RM30, anda akan dapat kredit/airtime sebanyak RM30 dan tambahan data internet sebanyak 1.5 GB untuk selama 15 hari percuma. Jika anda topup RM50, anda akan dapat kredit/air time sebanyak RM50, tambahan data internet sebanyak 2.5 GB dan 100 minit panggilan percuma kesemua rangkaian., TAKAFUL PERCUMA RM50,000. KLIK LINK DIATAS

Shortnote kuliah ustaz azhar idrus..masjid pengadang baru..8 mac 2017

🎨195.Shortnote Kuliah Maghrib Al Fadhil Ustaz Azhar Idrus (Bahasa Standard).

💡:Ilmu Akhirat Dari Murobbi UAI.

🕌:Masjid Jami' Pengadang Baru Kuala Terengganu | 9 Jamadil Akhir 1438H / 8 March 2017.
📖:Kitab hidayatul Sibyan | Bab Haji Dan Umrah.

'Start kitab ni tahun 21 october 2000..21 syawal 1429 (17 Tahun dah)'

◾..Syarat wajib haji dan umrah..Allah kate hendaklah kamu sempurne ibadat haji dan umrah..wajib ni umrah wajib..yang umrah sunat tu die gi dah haji..macam haji jugak..haji pertame wajib..haji ke 2..sunat..tapi org xpanggil haji dan umrah..org panggil buat haji saje..die due perkare..habis haji buat umrah..

◾..Ade 3 jenis haji..haji kiron..haji tamakttok..haji mufrod..ikut mung nak buat haji yg mane masing2..macam wirid lepas sembahyang lah..afdhol imam syafie kate wirid bersame imam..

◾..Org kapir xwajib haji atas dunia..tapi di akhirat nanti akan ditanye..org oku org gile xwajib haji walau die org kaye..org gile sembahyang xwajib..bersuci pade hadas org gile xwajib..org gile wajib keluar zakat dah die ade pitih 2.6 biilion..mu jangan politik..org gile xreti keluar zakat..waris lah kene keluar..

◾..Org gile makan pusaka boh..kenape mung xberi adik mung gile pusaka..mu tipu die..makan haram..mazhab mende mung ni..due org xmakan pusaka..pertame die tukang bunuh org yg beri pusaka..kedua anak yg murtad..nauzubillah..



◾..Ayah kate kalau aku mati mu jangan amik harte aku..aku haram harte aku..hukum die halal jugak anak die dapat pusaka sebab tu hukum Allah Taala..

◾..Jadi bab bagi waris..kene org yg dipercayai..die akan draw duit dari bank dan beri org gile untuk makan..jangan beri semua..die akan bakar duit rm50 buat jet bawah rumah..

◾..Sampai umur baligh..org perempuan keluar haid 9 tahun..kalau mampu..wajib gi haji..kite di malaysia size kecik haid dalam umur 11 tahun..org arab setengah umur 9 tahun haid dah keluar..die besar 9 tahun..macam wanita di eropah..norway..denmark..die awal keluar haid..

◾..Orang lelaki keluar mani umur 14 tahun mimpi..baligh..mampu wajib gi haji..cukul syarat haji wajib gi..kalau mak ayah bawak anak xbaligh lagi..bawak gi haji dah xterlepas kewajipan haji..pahala dapat ke ayah..mumayyis dah tapi xbaligh lagi..jangan bimbang bab buku pahala..kalau mampu die baligh dah..wajib gi..

◾..Kalau tidak mampu..xwajib gi haji..katekan die xmampu dari segi kenderaan..dari segi kewangan..xmampu tinggal beri nafkah..die akan tinggal di tanah air..kalau kenderaan yang susah..die gi..die ade fiber enjin suzuki 8 kuda..sampai mekah ikut pantai dalan mase 6 tahun..kalau macam tu xwajib gi..

◾..Islam..akil..baligh..mampu dah..merdeka..waktu bagi haji cukup syarat dah..baru wajib gi..haji syarat die setahun sekali..macam korban jugak..kene bulan die..bulan 11.12.13 zulhijjah..

◾..Kene mengaji kene belajar..jangan org gi haji kite gi..takut xsah haji nasib xbaik lah tu..macam care sembahyang..wajib kite belajar..sebab masalahnye dalam belajar dah..mengaji xbetul dah..dalam solat kite mengaji sokmo..xreti jugak bab hukum hakam sokmo..duduk selfie sokmo dengan ustaz..

🔰🔰🔰..SESI SOAL JAWAB.. 🔰🔰🔰

◾1..Imam xdatang tugas duit amik tengok keadaan kalau ade keuzuran..majikan beri keringanan kepade die..hukumnye harus..yang xkene tukang beri upah xtahu..tok imam xberi..

◾2..Kite bukan ulamak..kite bukan tok guru..masuk khutbah jangan kutip derme..nak kutip selepas sebelum solat jumaat..mase sembahyang..haram..mase bace Al Quran..haram..die kate org tido bangun org kutip tido..cube mung tengok org kutip tong..die bangun ke x..die terus tido..jadi xpayah buat keras lah..selepas pengumuman terus fokus khutbah..mase wirid..boleh kutip derme..mulut zikir tangan sedekah..kalau time khutbah..boleh melalaikan die dengar khutbah..kite sibuk cari duit dalam seluar..jadi fastamiuunah..hendaklah kamu berusahe suapaya kamu dapat dengar khutbah..paham x lagi..jangan keras sangat la ustaz..

◾3..Batal sembahyang makmum yg sujud sahwi tanpe sujud sahwi imam..die kene ikut imam..selepas imam salam xpe makmum sujud sahwi tu boleh..sebab kite keluarkan dah dari ikut imam..imam sujud sahwi..makmum kene ikut sujud sahwi..kalau xikut..makmum batal..paham..

◾4..Tanah kebun felda 10 ekar..suami meninggal dah..jadi nak faraid ke anak..dalam surat memang ade name kedua..ayah mati bukan jadi hak milik isteri  pusaka?..jawabnye bergantung pade felda syarat die org kedua..jangan tengok syarikat tu..kalau maksud name kedua pegang saje kene faraid belake..kalau kwsp name kedue kene faraid..

◾5..Order nasi goreng ayam..lepas tu ade cebisan daging dalam tu..halal x makan?..kenape panggil nasi goreng ayam..sebab ade ayam setongkol..sekarang ni nasi goreng ayam sikit je..mu kene kais..sekarang ni jual nak untung lebih..orang dulu jual nak rase sedap..jual keropok biar banyak ikan..sekarang ni keropok banyak sagu..kucing lekat makan..dah kanji banyak..jadi mung nak kaye..bubuh ikan banyak..jangan kedekut..memang kaye lah mung..xpe harge mahal..keropok terengganu asli..xde dah..dulu ikan setambun..cuka dulu sedap boh..sekarang ni xde dah..ni x..nasi goreng ayam kene cari..jadi ade daging sikit..tanye tuan kedai..kalau die halal..alhamdulillah..kalau bungkus salah..kite kene tukar dan ganti balik..kalau balik jauh dah..mu makan dulu takut rosak..esok mu ganti lah..

◾6..Bile jubah masuk celah punggung..tok imam xaib mane..makmum sabar la..jangan suke pulak..

◾7..Tande anak murid xberkat dengan guru..antarenye die xmengaji dah dengan guru..die kate guru dulu xpandai..guru sekarang ni molek..org macam ni ilmu banyak..xde manfaat bagi die..xde berkat hidup die..ramai orang macam ni..berkat xde dalam hidup mung..jage molek..

◾8..Kalau kite makan dengan ulamak..jangan kite amik lauk dulu..biar ulamak amik dulu..kalau makan dengan suami..biar suami amik dulu..adab dulu..makan dengan mak ayah..biar ayah mak makan dulu..biase ade adab..jangan biadab...

◾9..Kain ihram kite nak buat kain kapan kite mati nanti boleh..mung nak buat baju melayu..boleh..hak kite..ikut pandai kite..

◾10..Adik beradik xgi masjid..nak nasihat macam mane?..jadi org perempuan x digalakkan sembahyang jemaah di masjid..tapi mung belajar agame..wajib..muslimat wajib gi mengaji agame..kalau die nak solat jemaah..tidak dilarang..nak buat macam mane macam ni..org xberape nak ke agame..bende dunia die suke..xnak dengar bende agame..mak care mak..dalam group whatsapp..subuh jangan main..salam subuh dah..die share sekali..gi dengar..xde muke die..kuliah xde muke die..salam subuh nenek mung..banyak la mung..akhir zaman..

◾11..Org perempuan boleh sedekah pade mahram..boleh..die ade datuk die..nak beri hadiah..boleh..nak beri hadiah ke mak ayah die..dah die dapat gaji kan..org perempuan duit die..lelaki perempuan boleh sedekah belake

◾12..Mak saudare sabit..xboleh salam kalau kite lelaki..kalau mung perempuan..boleh lah salam same perempuan..pasal jarang mak saudare sabit tu lelaki..sebab kalau die cerai dengan lelaki tu.kite boleh nikah..jadi tu name mak saudare sabit..kalau mak mertue..mahram kite..haram nikah sampai kiamat..

◾13..Komen tentang krisis korea utare..die dunia akhir zaman gelumang dengan fitnah..dari pemimpin..anak2 masalah xselaisaian..kite doa lah pade Allah..mintak Allah pelihara dari malapetaka dan elakkan dari peperangan..

◾14..Bala ni makne ujian..ujian dan bala maksud yg same..bile Allah bala ke seseorang jika die musuh Allah..maka Allah nak azab die..jika die kekasih Allah maka Allah nak beri kite jadi baik..Allah nak uji kite..menjadi makin baik..

◾15..Orang yang paling banyak teruk ujian ialah para nabi..sebab nabi ujian kerane kasih sayang Allah Taala..

◾16..Bini panggil balik di mak ayah..jangan duduk dengan suami mung..kadang2 suami tu jahat..kadang2 bini tu jahat..kadang2 kedua dua jahat..kalau due2 baik..xkan berlaku macam tu..ni masalah global..jadi bile berlaku macam ni..hendak didamaikan..kauseling mereke..kadang2 salah suami..salah isteri..kalau isteri balik rumah mak ayah tanpe izin suami..isteri tu kene laknat..kalau mak ayah die setuju..mereke menanggung dose..bahaye main macam ni..rumah tangge hancur sebab ibu bapak..suruh cerai terus..jadi sabarrrrrr..terus nasihat..sampai mase tuhan akan tunjuk mane yg terbaik..harap sokmo kepada Allah..

◾17..Kawan kite sengau kalau cakap..tersuke..xpe..kite kawal lah..sebab die jenis terase..jadi mu jumpe die..tutup mulut..sebab nak jage hati kawan sengau..

◾18..Org baiki cincin kat kite setahun dah..xamik..boleh kite jual selepas setahun..kalau tuan die datang lepas tu maka wajib kite ganti..sebab barang luktoh...

◾19..Kursus kahwin jika ia wajibkan oleh pemerintah..oleh kadi..maka wajib kite kene gi kursus..sebab ramai pasangan nikah xtaw hukum hakam..sebab tu maslahat org ramai..nikah xdatang kurusus..sah jugak..

◾20..Selepas imam salam kedua baru kite bangun ganti rakaat..tu yg afdhol..salam pertame boleh bangun dah..yg afdhol macam sekarang ni..salam kedua..

◾21..Xboleh kite sebar aurat org kafir..sebab aurat bende xboleh kite tengok..aurat org kafir..kite wajib pelihara jugak..bukan aurat org islam saje..org kafir aurat die kite haram tengok..siape kate xpe tengok..die menyesatkan org lain..

◾22..Die ade penyakit was2..mu layan ke die..sekarang ni jadi kronik..terus mujahadah..Allah nak beri pahala ke mung..mu perang dengan setan..setan ni die nak meragukan kite tentang islam..jangan layan khotir syaitan..tetap boleh buang..selalu lah mintak berlindung oleh Allah..

◾23..Bace selalu auzubillah..dan selalu bace surah baqarah..

◾24..Tembakau rokok adelah air kencing setan..tu bukan hadis..tu rekaan manusia..lepas tu letak name uai..aku yang dapat susah..ramai yang bodoh gi like..tanye dulu ahli die..jangan sibuk nak passing ke org..dulu kitab xbetul..kite biar je..sekarang ni whatsap mudah je forward..org jahil penyakit bahaye..org ibadat tido lebih baik dari ibadat org jahil..pasal die xtahu..die semangat pade islam..tapi die xde basic..

◾25..Kawan kite xsembahyang..tugas kite sebagai kawan adelah menegur..islam tu agame nasihat..die xsembahyang..die yang tanggung dose..

◾26..Wanita akhir zaman..ade yg baik..ade yg xbaik..kadang2 akan menjadi baik..jenis kejar ke dunia bukan semua manusia..masih ramai yg tengok kelebihan akhirat..mu jangan ingat perempuan nak org kaye belake..org miskin ade bini..jodoh masing2..jangan bimbang kite macam ni..

◾27..Hukum ragu2 xcukup 40 org ahli jumaat..tengok dulu kalau keraguan munasbah..xpe la..sebab ade kg tidak ramai ahli jemaah..kalau di bandar..susah nak ragu..jadi tengok keadaan..

◾28..Kite share gambar baby..xde masalah..sorang perempuan ni tidak lebih 3 tahun dari tarikh die period yg pertame untuk menerime pasangan hidup..kalau umur 14 tahun period haid..umur 17 tahun molek dah nikah..jenis sel org mude..die nak berpasangan..kalau org tue..banyak sel mati dah..janji suke menyukai neh..

◾29..Manusia ni duduk dalam dunia..bukan dalam syurge..dunia negeri yg penuh tipu daya..syurge negeri yg seronok..jangan kite terpedaya dengan drama filem..tu reke je..pengarah filem cerai..heroin tu lelaki ke tige dah realiti..jadi lagu memang seronok..dalam nikmat ade baler..

◾30..Betul ke pakai jam tangan kanan lebih baik dari tangan kiri..tengok keadaan kalau mu pakai tangan kanan mudah bagi mung maka tangan kanan baik bagi mu..xde sunnah pakai jam..kalau tangan kiri baik bagi mu tengok jam..maka pakai tangan kiri..

◾31..Bau xde dah..warne ade lagi..basuh dah..sungguh dah..xtangal warne..maaf pade syara'..die kene due sifat hilang..zat..warne dan bau..

◾32..Sunat lipat jari kaki kanan mase duduk tahiyyat awal dan akhir..

◾33..Amik wudhu tangan simen..yang boleh kene air..wajib kene air..yg boleh cabut..mu tayammum..sapu debu muke dan tengan kanan dan kiri..kalau boleh buke simen..wajib buke simen..lain kali nak gi simen tangan..amik wudhu siap2..mudah..

◾34..Kahwin di thailand..sah..kahwin di amerika..sah..kahwin di jepun..sah..yang xsah bawak lari anak orang..lompat wali..xsah lah..

◾35..Jangan bawak lari anak orang eh sampai mati..kurang ajar..biadab..xreti base..dayak nikah xde bawak lari anak org..die xnak sudah la..cari org lain..jangan bawak lari anak org ye..xmolek sangat..jahat sangat..patut kene pukul di org..cube anak mung kene bawak lari..kite bawak lari..sakit hati x..marah x..jangan buat macam tu..anak org binatang eh..mung ingat cinte mung lebih mahal pengorbanan mak ayah mung..banyak cantik mung..

◾36..Kite kate sesame sendiri..tengok kalau gurau kalau xbawak pade perbalahan..tidak haram..kalau bowak pade berbalah..haram..ade org boleh gurau lebih..tengok tempat..ade bende perkare betul xboleh tunjuk ke org..laki bini berbalah..xboleh kite citer ke org masjid saje2..buat pengumuman xboleh walau bende tu benar..jadi kene banyak penhgalaman baru kite cerdik..

◾37..Kite sembahyang kucing datang kacau..batal x?..batal kalau kucing tu ade najis..kite tolak najis..jangan angkat..tolak saje najis beri jatuh..kite pakai seluar..kaki seluar kene kencing di kucing..kite keluar dari seluar pakai kain..segere..xbatal solat..kaau die gerak lebih 3x..batal solat..

⚪🎾⚪🎾⚪🎾⚪🎾⚪🎾⚪🎾

Alhamdulillah, selesai sudah kuliah pada malam ini. Syukran jazilan kepada semua yg membaca. Semoga kita dapat sebarkan ibrah :)

Kita tutup kuliah dengan tasbih kafarah dan suratul asr.

‎سُبْحَانَكَ اللَّهـُمَّ وَبِحَمْدِكَ أَشْهـَدُ أَنْ لاَ إِلٰهَ إِلاَّ أَنْتَ أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتُوْبُ إِلَيْكَ.

‎وَالْعَصْرِ. إِنَّ الإِنسَٰنَ لَفِى خُسْرٍ. إِلاَّ الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّٰلِحَٰتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَا صَوْا بِالصَّبْرِ.

Allahumma solli ala Muhammad wa'ala alihi Muhammad

Sayyidina Wasilah bin Asqa' meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Sesiapa yang menuntut ilmu dan dia dapat menghasilkan ilmu itu maka dia akan mendapat dua ganjaran. Sedangkan sesiapa yang menuntut ilmu tetapi dia tidak dapat menghasilkannya maka dia akan mendapat satu ganjaran."
(Tabarani: Majma 'uz-Zawa'id)

🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴

Diizinkan share oleh Abg Shark (Amir Irsyaduddin Sazali)

*Creadit:Abg Shark dan Abg Moon*
*Group:Saham Akhirat Shark*

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Mung Tanye, UAI JAWAB

LANGSUNG DARI MEKAH(JIKA TIDAK BOLEH LOAD,SILA REFRESH PAGE)

LANGSUNG DARI MEKAH.sila klik disini xxxxx

Dapatkan Domain dan Hosting Termurah di Malaysia

Malaysia Web Hosting

GUNALAH PAYPAL UTK BISNES ANDA

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

USTAZ AZHAR DI FACEBOOK

CERAMAH DAN KULIAH TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ

Langgan Sekarang:

Senarai Pengedar VCD Yang Sah

Che Mohd : Kuala Terengganu : 019 927 4186/017 910 0958
Tg Yong : Kuala Terengganu : 013 950 4919
Nazri : Losong : 019 925 6156
Abd Rahim : Batu 6 : 017 966 0266
Ju : Kuala Ibai : 019 991 5568
Ahmad Jefri : Dungun : 013 980 7076
Mohd Zahariza : Kemaman : 019 989 2325
Rosli Ngah : Pasir Puteh : 013 989 8867
Rashid Ismail : Kelantan : 017 930 0470
Haji Man : Kelantan : 012 908 3958
Zam Abd Wahab : Endau/Mersing : 016 776 8789
Hj Hashim : Kuantan : 019 982 4009
Annuar : Temerloh : 019 931 6843
Khairul Azha : Melaka : 019 245 7253
Jafry : Johor : 013 755 6016
Aizat : Kedah : 019 512 1064